Prezentare generală

Prezentare generală

Sâmbăta de Sus (România)


Poziția geografică în România
Coordonate: 45°45′39″N 24°49′26″E
Țară - Romania
Județ Brasov
SIRUTA 42464
Reședință Sâmbăta de Sus
Sate componente Sâmbăta de Sus, Stațiunea Climaterică Sâmbăta


Scurt istoric si prezentarea a Comunei Sambata de Sus

 

 

Sâmbăta de Sus este o comuna din  Ţara Făgăraşului, judeţul Braşov, Transilvania, România, situată în depresiunea Făgăraş, la poalele nordice ale Munţilor Făgăraş. Este reşedinţa comunei Sâmbăta de Sus.

 

 

Ocolind inaltimile uriase ale Carpatilor, in podisul Transilvaniei se gaseste Comuna Sambata de Sus la o altitudine de 430 m la nivelul marii, cuprinsa intre meridianele 250 si 240 longitudine estica si intre paralele 450 si 5’ si 460 latitudine nordica, fiind situata la aproximativ jumatatea distantei dintre munte si albia Oltului. Clima este temperata si pare a avea doua anotimpuri, primavara si toamna fiind aproape inexistente de multe ori.

Sambata de Sus, ca aprope cele cateva mii de sate din Ardeal este asezat pe un rau care isi are isvorul in varful Moldoveanu (cu altitudinea de 2400m) .Aici au trait Brancovenii si neamurile lor, ei fiind cei care au cladit cele doua bisericii din localitate , Manastirea Brancoveanu din zona turistica , castelul din localitate.

Satul Sâmbăta de Sus apare menţionat documentar la 20 ianuarie 1437.

La 3 aprilie 2003, satul Sâmbăta de Sus a devenit reşedinţa noii comune Sâmbăta de Sus, care s-a separat de comuna Voila .

La Sâmbăta de Sus, localnicii se ocupă cu cultivarea plantelor- cartofi, porumb, grau, legume, creşterea animalelor. O parte din localnici lucrează in localitate dar si în întreprinderi şi instituţii din localităţi apropiate: Victoria, Făgăraş, precum şi la Zona Turistica  Sambata.

Infrastructura oferă reţele de telefonie fixă şi internet, gaze naturale, televiziune prin cablu, reţele de apă curentă, in curad vor incepe lucrarile la reteaua de canalizare si staia de epurare a apei menajere, două şosele de interes judeţean (Perşani - Victoria şi Sâmbăta de JosZona Turistica  Sâmbăta).

In comuna localnicii  beneficiaza de ingrijire la dispensarul uman dotat cu aparate moderne unde isi desfasoara activitatea medicul de familie, exista  centru de permanenta medicala , farmacie, cabinet de stomatologie, supermarket si mai multe magazine mixte, 2 fabrici de mobila, atelier de termopane, pensiuni, mai multe joagare, depozit de materiale de constructii, brutarie.

Caminul cultural din localitate a fost constuit in jurul anului 1934  fiind folosit la serbarile  cu caracter cultural, diferite adunari ale satului de consfatuire sau desfatare, nunti, botezuri, parastase, iar iarna se face hora si joc . Caminul cultural a mai fost renovat de-a lungul timpului insa cea mai importanta activitate de  renovare si modernizare a fost realizata in 2010 fiind dotat cu vesela  , pahare, scaune, mese toate noi precum si toate conditiile pentru o buna desfasurare a activitatilor specifice .

 

.

 Zona Turistica Sambata de Sus este noua in faza de dezvoltare, s-au construit si se vor mai construi multe pensiuni fiind un loc foarte linistit si care pe viitor va fi preferat de multi turisti. Cei interesati sa investeasca in zona beneficiaza de utilitati ca apa, curet electric, va exista o retea de canalizare si epurare a apei menajere, intrucat  in cel mai scurt timp vor incepe lucarile la reteaua de canalizare a zonei turistice si a satului Sambata de Sus, prin fonduri guvernamentale, iar drumul de acces in zona se realizeaza usor.   

S-au facut demersuri si se vor incepe lucari pentru realizarea unei microhidrocentrale pe Valea Sambetei, va fi construit un drum de acces in zona si se va moderniza un drum montan de 3 km, spre cabana Valea Sambetei. Accesul la cabana Sambata, care se afla in apropierea Chiliei Parintelui Arsenie si   la Fereasta Mare va fi mai usor.

 

Principalul obiesctiv turistic este Mânăstirea Constantin Brâncoveanu, construita de catre domnitorul caruia ii poarta si numele, fiind un  renumit loc de pelerinaj si reculegere pentru crestini, aflata in Zona Turistica Sambata.

 

 

Castelul Brancoveanu, situat in sectorul apusean al satului Sambata de Sus este o atractie turistica a localitatii, totodata fiind si un monument istoric valoros. Primul castel a fost construit in 1708  de Constantin Brancoveanu, care s-a degradat in timp si a fost si s-a construit un nou castel de catre Grigore Brancoveanu, nepotul domnitorului in anul 1800.Mai tarziu in 1925, Castelul a fost trecut la Ministerul Cultelor si Artelor, servind ca locas de odihna pentru ziaristi, scriitori, pictori, sculptori si artisti. De-a lungul timpului, datorita intemperiilor vremii si a vechimii castelui s-a degradat insa in 2007  a fost renovat si urmeaza sa reintre in destinatia anterioara.

 

Biserica din Sambata de Sus Rasariteana ctitorie a lui Brancoveanu a fost constuita in anul 1786 de catre egumenul Visarion la putin timp dupa prigoana din anii 1761-1762 cand hazburgii catolici au distus bisericile din Ardeal. Lucrari de reparatii s-au facut in anii 1954-1957.

 

 

 

 

 

Biserica Sambata de Sus Apuseana  - in pisania bisericii se spune că s-a ridicat această “Sfântă Biserică de către bunii creştini Nicolae şi Manolache Brâncoveanu, scoborâtorii răposatului întru Domnul Constantin Vodă Brâncoveanu, la anul de la Hristos 1784, şi s-a zugrăvit la anul 1795.”
Biserica, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, a fost construită în stilul brâncovenesc, în formă de navă, fără abside laterale. Nava este împărţită în pronaos, naos şi altar, cu catapeteasmă de piatră, deasupra fiecăreia existând o cupolă bine proporţionată, care dă măreţie locaşului. La intrare există o tindă, un pridvor pictat cu tema Judecăţii, tot cu boltă, deasupra căruia se înalţă singura turlă a bisericii, care are şi rol de clopotniţă. Zidurile sunt masive, de o grosime apreciabilă, făcute din piatră de râu. Ferestrele sunt cu specific de cetate, largi în interior şi îngustându-se spre exterior.

 

Evenimente locale:

 15august-Sfânta Maria

             Izvorul Tămăduirii - în prima vineri după Sărbătorile de Paşti.

             6 decembrie -7 ianuarie - obiceiuri de Craciun: Ceata de feciori 

                                                                               Ceata de irozi

 

Numarul de locuitori ai Comunei Sambata de Sus, conform ultimelor date 1582.

Suprafata totala a comunei Sambata de Sus e de 6975 ha.

 

 

Înapoi